Fokusspørsmål
5–45
En kraftfull måte å formulere spørsmål som retter oppmerksomheten mot ønsket retning, skaper læring og gir prosessen et tydelig og inspirerende formål.
Gjennomføring


Hva og hvorfor?
Hvilke spørsmål kan vi stille som i seg selv er med på å skape de organisasjonene/ teamene vi ønsker oss, og de resultatene vi ønsker å levere?
Fokusspørsmålet hjelper deltakerne og prosesslederen til to ting i prosessen. Det bidrar til:
- At deltakerne kommer i læringsmodus – vi skal sammen prøve å svare på dette spørsmålet.
- Å holde fokuset på det vi i planleggingsfasen oppfattet som det viktigste prosessen skulle bidra til å løse – det vi skal strekke oss mot å forstå
Hvordan?
Når du (alene eller sammen med noen) skal utvikle et fokusspørsmål til din prosess eller ditt møte, kan det være klokt å tenke gjennom følgende punkter før du starter:
- Hva ønsker du å oppnå med spørsmålet?
- Hvilket spørsmål, dersom besvart, kan hjelpe oss langt i retning av det vi ønsker oss?
- Hvordan kan vi formulere spørsmålet på en enkel (?) og klar måte?
Fokusspørsmålet bør være formulert på en måte som gjør at deltakerne må strekke seg litt – det skal utfordre oss på en måte som gir motivasjon og lyst til å arbeide med det.
Fremgangsmåte:
- Hva er det du virkelig ønsker å oppnå når prosessen er ferdig (positivt formulert og fremoverrettet)? Skriv ned!
- Formuler ønsket som et spørsmål: Hvordan kan vi …? Hva skal til for …? Hvordan kan vi sammen …?
- Ta gjerne med kriterier, resultat, målgruppe: … på en måte som … … som bidrar til …? Lykke til!
Eksempler på fokusspørsmål:
- Hvordan lede prosesser på måter som skaper entusiasme og eierskap blant de involverte og resultater som overgår det vi kunne forvente?
- Hvordan kan vi sammen skape digitale møter som gir energi og læring og der alle ønsker å delta?
- Hvordan kan vi sammen bidra til å skape arbeidsmiljøer der alle fryktløst kan være nytenkende og nyskapende?
Materiell
- Noe å skrive på og med.
Spørsmål og svar
Relevante prosesssteg


Oppstart
For at deltakerne i en prosess skal bli gode og relevante bidragsytere trenger de både å kjenne seg trygge nok til å delta og kjenne at deres bidrag vil være betydningsfullt for resultatet av prosessen.
Relaterte verktøy

Takknemlighetsøveslse
Et enkelt og virkningsfullt verktøy for å styrke fellesskap og avslutte en prosess på en varm og anerkjennende måte – ved å la deltakerne uttrykke takknemlighet for det de har opplevd sammen.

Lykkes - lært - lurt
En enkel refleksjonsmetode som hjelper grupper å lære av erfaringer – ved å dele hva som fungerte, hva man har lært, og hva som er lurt å ta med seg videre.

Tre gode ting
Et enkelt og virkningsfullt verktøy fra positiv psykologi – som styrker relasjoner, tilstedeværelse og mestring ved å dele positive opplevelser og refleksjoner rundt hvorfor de oppsto.

Metarefleksjon
Et verktøy for å stoppe opp og tenke over hvordan vi tenker og jobber sammen – for å styrke læring, justere praksis og bevisstgjøre hva vi skaper i prosessen og hvordan.
Menneskene bak verktøyene

Vi er et team av fagentusiaster som brenner for å gjøre kunnskap tilgjengelig og anvendelig for alle som ønsker å skape positive endringer.

Bli kjent med Lent
Drevet av verdiene nysgjerrighet og raushet, ser vi det som vår oppgave å støtte andre i deres utviklingsreise. Når vi utvikler og deler verktøy, bygger vi broer mellom forskningsbasert kunnskap og praktisk anvendelse, og bidrar dermed til vårt overordnede mål om å gjøre samfunnet bedre gjennom styrket samarbeid og læring.
Meld deg på nyhetsbrev!
Nå kan alle som er interessert i prosessledelse velge å motta Lent sitt nyhetsbrev. Dette sendes ut hvert kvartal og inneholder fagartikler, tips i hverdagen, kundehistorier, kommende arrangementer m.m
