Tabula rasa - idémyldring
15–25
Et kreativt verktøy for å generere mange ideer raskt – uten vurdering eller begrensninger, for å slippe løs assosiasjoner og bygge videre på hverandres innspill.
Gjennomføring


Hva og hvorfor?
Tabula rasa betyr blank tavle, og er et enkelt idémyldingsverktøy i for eksempel åpnefasen, eller når dere står litt fast.
Kvantitet = kvalitet. Her er det ingen kriterier for hva som er en god idé bortsett fra at jo flere ideer, jo bedre. Ofte er det slik at når vi bare lar ideene komme uten å evaluere dem, så kommer det flere og flere ideer. Den ene ideen setter oss på sporet av den neste. La assosiasjonene strømme fritt og bygg på hverandres ideer. Oppgaven er å svare på fokusspørsmålet så godt du kan, med så mange ideer du klarer.
Hvordan?
- Gi rammene for oppgavene og still fokusspørsmålet eller det kreative spørsmålet dere skal jobbe med.
- Be deltakerne komme opp med så mange ideer de kan som svarer på spørsmålet.
- Skriv én idé per Post-it-lapp.
- Alt er lov, ingen ideer er dårlige.
- Etter 5 min, be deltakerne dele en og en idé hver (på runde).
- Når de andre deler sine ideer, prøv å notere ned nye ideer som de setter deg på sporet av.
- NB: Ikke la én person dele alle sine ideer før neste person på runden, for da blir det som regel få ideer å dele på siste person på runde.
Materiell
- Små lapper eller Post-it-lapper å skrive på og penner.
- Penner / tusjer
Spørsmål og svar
Relevante prosesssteg


Idéutvikling
Når man skal finne løsning på komplekse utfordringer er det viktig å bruke kreativiteten til alle deltagerne i gruppa, og få alles tanker og ideer i spill. Denne fasen kalles også åpnefasen.
Menneskene bak verktøyene

Vi er et team av fagentusiaster som brenner for å gjøre kunnskap tilgjengelig og anvendelig for alle som ønsker å skape positive endringer.

Bli kjent med Lent
Drevet av verdiene nysgjerrighet og raushet, ser vi det som vår oppgave å støtte andre i deres utviklingsreise. Når vi utvikler og deler verktøy, bygger vi broer mellom forskningsbasert kunnskap og praktisk anvendelse, og bidrar dermed til vårt overordnede mål om å gjøre samfunnet bedre gjennom styrket samarbeid og læring.
Meld deg på nyhetsbrev!
Nå kan alle som er interessert i prosessledelse velge å motta Lent sitt nyhetsbrev. Dette sendes ut hvert kvartal og inneholder fagartikler, tips i hverdagen, kundehistorier, kommende arrangementer m.m
